3 tips voor een succesvolle zoektocht naar een bedrijfspand

Ben je een startende ondernemer? Dan is het vinden van een bedrijfspand één van jouw belangrijkste taken. Het bedrijfspand moet niet alleen passen bij jouw huidige werksituatie maar moet ook genoeg flexibiliteit bieden voor de groei van jouw bedrijf. Vind je het lastig om een geschikt bedrijfspand te vinden? In dit artikel geven we je 3 handige tips voor een goede start van jouw zoektocht naar een bedrijfspand.

Tip 1: bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven
Hoewel thuiswerken de meest voordelige optie is, is het niet altijd mogelijk. Vooral wanneer je werknemers in dienst hebt of producten moet opslaan is het huren of het kopen van een bedrijfspand noodzakelijk. Het huren of het kopen kan in principe altijd gezien worden als een investering. De totale kosten hangen uiteindelijk af van verschillende factoren zoals de locatie, de oppervlakte, de onderhoudskosten en de voorzieningen in de buurt.

Om de zoektocht makkelijker te maken is het handig om van tevoren een maandelijks huurbedrag of een koopbedrag te bepalen dat je wilt uitgeven. Zo kun je gerichter op zoek gaan en vergroot je de kans dat je snel een geschikt pand vindt.

Tip 2: maak ook een lijstje met jouw wensen en eisen
Ook het van tevoren opstellen van een lijstje met wensen en eisen zal de zoektocht naar een bedrijfspand makkelijker maken. Wat voor locatie heb je voor ogen en hoe ver mag het pand maximaal van jouw woonadres vandaan gevestigd zijn? Wanneer je in de toekomst klanten gaat ontvangen, spelen ook zaken zoals representativiteit, bereikbaarheid en de beschikbare parkeerplaatsen een rol.

Ga op zoek naar een locatie die perfect op jouw wensen aansluit op het gebied van oppervlakte, bereikbaarheid, prijs en de eventuele snelle groei van jouw onderneming. Het kiezen van een bedrijfspand dat niet bij jouw bedrijf past kan uiteindelijk voor veel onnodige kosten zorgen.

Tip 3: kies tussen huren en kopen
De keuze tussen het huren of het kopen van een bedrijfspand speelt een grote rol bij jouw zoektocht. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen en te bepalen waar je voor gaat. Het huren van een bedrijfspand is flexibeler en vaak handiger voor een startende ondernemer. Nog een voordeel is dat de onverwachte (en vaak hoge) onderhoudskosten voor het grootste deel door de verhuurder betaalt worden, waardoor jij je winst in andere zaken kunt investeren.

Kopen geeft je daarentegen meer ruimte om de inrichting van het pand te veranderen en kan in sommige gevallen voordeliger uitvallen dan het betalen van huur.

Veel succes met de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand!