Druk? Zo houd je het huishouden toch nog een beetje bij!

We hebben allemaal wel van die dagen of weken waarin je tijd tekort komt. “Van mij zou er wel meer dan 24 uur in een dag mogen zitten”, die opmerking wordt de laatste tijd steeds vaker gemaakt. Dat is ook niet zo vreemd, want de gemiddelde Nederlander wordt ook steeds drukker. Tegenwoordig is het bijna voor iedereen vanzelfsprekend om te werken. Waar vroeger de vrouwen thuis bleven om voor het gezin en het huishouden te zorgen is dat tegenwoordig wel anders. Hierdoor heeft ieder gezin het moeilijk om alle ballen in de lucht te houden.

 

Hoe combineer je een drukke baan, een gezin, sociale contacten en het huishouden? Het lijkt bijna wel een onmogelijke taak. Betrap jij jezelf er ook steeds vaker op dat je een makkelijke maaltijd op tafel zet en het huishouden steeds meer versloft? Met de volgende tips houd je zelfs in de drukste periodes het huishouden bij.

 

Probeer rommel direct op te ruimen

Dit klinkt misschien als een vanzelfsprekende tip. Iedere ouder zal echter beamen dat er in een huishouden met kinderen altijd wel iets op te ruimen valt. In een paar uur tijd is de rommel in huis vermenigvuldigt. Tel daar een aantal dagen bij op en je verliest het gehele overzicht. Natuurlijk begrijpen we dat je na een lange werkdag weinig zin hebt om ook nog continu op te ruimen. Wanneer je dit echter laat liggen is de kans een stuk groter dat dit uitstelgedrag blijft. Bovendien zal je veel meer tijd kwijt zijn als je alle rommel continu laat oplopen. Probeer daarom iedere dag, eventueel als de kinderen naar bed zijn, snel door het huis te gaan en op te ruimen. Door het huishouden goed bij te houden, ben je nooit meer dan een half uur per dag extra tijd kwijt.

 

Zijn je kinderen al wat ouder? Laat ze dan meehelpen in het huishouden. Zelfs hele jonge kinderen vanaf een jaar of anderhalf zijn in staat om hun speelgoed na een dag spelen op te ruimen. En in plaats van de vraag: ‘wat gaan we eten vanavond?’, te beantwoorden kan je ze ook zelf laten helpen om iets uit te kiezen of in de keuken te helpen. Zo creëer je meer verantwoordelijkheidsgevoel en worden kleine taken sneller overgenomen. Toch wel handig die kleine hulpjes!

 

Maak tijd!

Heb je het idee dat je altijd tijd tekort komt? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Tijd maken is namelijk eenvoudiger dan je denkt. Ga bijvoorbeeld eens een half uur eerder naar bed, zodat je een half uur vroeger op kunt staan. Zo heb je extra tijd om even snel een rondje door het huis te maken. Het huishouden vergt echt minder tijd dan je denkt. Het is enkel een kwestie van goed plannen en doen.

 

Stel niet té hoge eisen aan jezelf

Het alledaagse leven is druk. Zeker met een gezin en een drukke baan. Daarom mag je ook best wel eens toegeven aan een avondje bankhangen terwijl de vaat nog in de wasbak staat. Of een keer eten bestellen in Amsterdam. Dat is geen schande. Soms heb je even me-time nodig om daarna weer met volle moed er tegenaan te kunnen. De kinderen onthouden immers echt niet hoe schoon het huis vroeger was. Ze onthouden de mooie momenten die ze met jou beleeft hebben. Houd je hier aan vast!