Duurzaam leven: begint bij een dakscan voor zonnepanelen

Wegens de klimaatveranderingen zoeken veel mensen naar groene energiebronnen voor hun huis. Zonnepanelen op het dak kunnen een goede investering zijn voor huiseigenaren. De meeste daken van Nederlandse huizen zijn wel geschikt alleen er zit nog wel variatie tussen de daken. Uw energieopbrengst hangt van de hoeveelheid zon die uw dak krijgt maar ook hoeveel ruimte er is op uw dak.

De richting en helling van uw dak

De ideaalste richting van het dak is op het zuiden gericht. Hierbij heeft u de grootst mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. Als uw dak niet op het zuiden gericht staat maar op het oosten en westen is dat ook geen probleem. Hierbij krijgt u verdeeld over de dag zon op beide kanten van het dak waardoor de stroom gedurende de dag verdeeld opgewekt wordt. Een plat dak is ook geen probleem, hier kunt u de zonnepanelen laten installeren in de richting die u wilt.

De hellingshoek van het dak is ook bepalend voor uw opbrengst. Het gunstigst voor de opbrengst is als uw dak tussen de 20 en 50 graden aan helling heeft. Bij steilere of plattere daken kunnen zonnepanelen ook prima alleen zal het rendement wel afnemen. Vaak worden ze naar het zuiden gericht alleen hierdoor creëren ze wel nieuwe schaduwen voor panelen achter zich. Daarom worden nieuwe zonnepanelen vaak in een oost-west-opstelling geplaatst als een soort tent tegen elkaar. Hierdoor kunt u meer zonnepanelen kwijt maar is de opbrengst per paneel ongeveer 10% lager. De juiste opstelling van zonnepanelen is dus cruciaal.

Omgeving van uw huis

Bomen of andere gebouwen rondom uw huis kunnen voor schaduw zorgen op uw dak. Met veel schaduw op uw dak zal de productiviteit flink afnemen van de panelen. Meestal ligt nooit het hele dak tegelijk in deze schaduw wegens de zon die draait gedurende de dag. Hierdoor kunt u nog prima zonnepanelen plaatsen zolang u maar gebruik maakt van omvormers per zonnepaneel zodat er geen zwakke schakel in het systeem ontstaat die de opbrengst vermindert

Ruimte op het dak

Als laatste is natuurlijk van groot belang of u wel genoeg plek heeft voor zonnepanelen. Rondom een dakraam of schoorsteen worden geen zonnepanelen gelegd wegens de schaduwen van deze objecten. Op een dakkapel kunnen ze wel liggen mits de constructie ervan stevig genoeg is. Op het hele dak moeten de panelen ongeveer 20 centimeter van de nok en dakrand af liggen dus houdt u daar ook rekening mee. Het is dus belangrijk om een dakscan voor zonnepanelen uit te voeren om de juiste informatie te krijgen over je situatie.