Huis verkopen: onderhandelen, verkopen en overdragen

Wilt u uw huis verkopen? Dan zijn er verschillende stappen om te doorlopen. Onderhandelen, verkopen en overdragen zijn de drie fases die in dit artikel worden besproken.

Huis verkopen: onderhandelen

Wanneer u gaat onderhandelen is het belangrijk om de feiten goed op een rijtje te hebben. Probeer in uw hoofd te hebben wat de minimum prijs is die u wilt ontvangen, zo weet u tot hoever u tijdens een onderhandeling kunt gaan. Onthoud tijdens het verkopen welk belang de kopende partij heeft en welk belang u heeft. Belangrijk is om allebei succesvol uit de strijd te komen. De koper dient een eerlijke prijs te betalen en u dient een eerlijke prijs te ontvangen. Daarom moet u weten wat uw huis waard is.

Verkopen van je eigen huis

Bij het verkopen van uw woning is het belangrijk om goede afspraken te maken. Stem de overdrachtsdatum op allebei jullie agenda’s af en voorkom dat u door de overdrachtsdatum met extra kosten te maken krijgt. Wanneer u tijdelijk dient te huren door een vervroegde overdrachtsdatum is dit financieel gezien niet de gewenste situatie. Onthoud dat een koper altijd drie dagen bedenktijd heeft om op de koop terug te komen. Zonder opgaaf van reden kan de koop op dit moment nog worden teruggedraaid.

Overdragen van de woning

Als het gelukt is om uw huis te verkopen is het tijd voor de overdracht. De overdracht is een proces dat relatief eenvoudig is. Eerst vindt er een laatste inspectieronde plaats om te zien of de woning volgens afspraak wordt afgeleverd, vervolgens is het tijd voor de leveringsakte. Op dat moment worden de sleutels overhandigd. De notaris wordt gekozen door de koper van de woning en is een neutrale partij die de eigendomsoverdracht in goede banen zal leiden. De notaris ontvangt de koopsom tijdig en zal dit vervolgens naar de ontvanger storten.