Huis verkopen in enkele stappen

Het verkopen van een huis kan voor veel mensen lastig zijn, zeker als de huizenmarkt dalende is. Daarom is het verstandig om het internet af te zoeken naar tips en informatie over dit onderwerp. In dit artikel krijgt u in een aantal stappen te zien wat er komt kijken bij de verkoop van uw woning. Natuurlijk is het duidelijk dat er veel administratieve en juridische kanten zitten aan een dergelijke bezigheid, maar hieronder krijgt u in het kort te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Vraagprijs

De eerste stap in het proces is het bepalen van een reële vraagprijs voor de potentiële woning. Hiervoor is het verstandig om een makelaar of taxateur in te schakelen, die voor u een goede prijs opstelt aan de hand van de staat van het pand en het bouwjaar. Daarnaast wordt er gekeken naar mogelijk onderhoud, wat de prijs naar beneden haalt.

Gereed maken

Ten tweede is het noodzakelijk om de woning gereed te maken voor de potentiële klanten. Zo is het voor hen gemakkelijker om te zien of het pand hun bevalt en wat ze er nog aan willen veranderen. Ook staat dit netter tegenover de bezoekers. Natuurlijk is het ook mogelijk om het klaar te maken voor familie, als zij het huis overnemen bij overlijden.

Bezichtigen en onderhandelen

Daarna is het tijd voor bezichtigingen. De potentiële kopers komen eens of meerdere keren langs om het huis te bekijken. Als het bevalt, komen ze waarschijnlijk vaker om vorderingen in het proces te bespreken en mogelijke veranderingen te realiseren. Hierbij is het overigens niet noodzakelijk om zelf thuis te zijn, dit is ook te regelen met de makelaar. Hij of zij is dan verantwoordelijk voor een goede begeleiding.

Vervolgens komen er onderhandelingen. Wanneer een koper de woning na een aantal bezoeken graag wil kopen, is het tijd om over de vraagprijs te praten. Hierbij zal het waarschijnlijk niet gelijk tot een akkoord te komen. Dit komt omdat hij of zij waarschijnlijk een lager bod doet en u eerder een compromis wil maken om van het pand af te komen.

Tekenen

Ten slotte komt het aan op het tekenen van het daadwerkelijke contract. Hierbij is er al een akkoord over de prijs. Dit is een van de laatste momenten om nog terug te trekken, maar veelal komt het hierbij tot een goed einde. Met behulp van een notaris wordt alles netjes afgehandeld. Meer informatie hierover is te vinden op directhuisverkopen.com.