Met je dakbedekking iets goeds doen voor de wereld

Onze aarde heeft heel wat te verduren. Het aantal mensen dat deze planeet bevolkt is in de laatste 200 jaar gestaag toegenomen. Waar er in het begin van de negentiende eeuw nog zo’n 1 miljard mensen op aarde rondliepen, is dat aantal op dit moment gestegen tot meer dan 7 miljard. Al deze mensen zorgen voor een enorme belasting van het milieu. Het verdwijnen van bepaalde diersoorten en het broeikaseffect zijn hier slechts enkele gevolgen van. Niet voor niets vinden er de laatste jaren geregeld milieutops plaats, waarbij door deelnemende landen van de Verenigde Naties wordt gesproken over hoe we met z’n allen het milieu minder kunnen belasten.

Help een handje mee

Naast het maken van afspraken op mondiaal niveau, zou het natuurlijk enorm helpen als ieder individu zelf zijn steentje bijdraagt. Een van de manieren waarop jij als wereldburger kan helpen bij het zo veel mogelijk ongeschonden doorgeven van deze mooie planeet aan ons nageslacht, is door aandacht te besteden aan je dakbedekking. Heb je hier al eens over nagedacht?

Dakisolatie verbeteren

Goede isolatie van je huis is één van de manieren waarop je de meeste energie kunt besparen. In de winter gaat de warmte in huis veel minder verloren, waardoor je minder hoeft te stoken. In de zomer kun je de binnenruimte koel houden, zodat je geen apparaten hoeft te gebruiken om voor verkoeling te zorgen, zoals een ventilator of airconditioning. Een van de plaatsen in huis waar qua isolatie vaak nog veel verbeterd kan worden, is het dak. De mogelijkheden op het gebied van dakisolatie zijn uitgebreid en welke manier van isoleren van het dak het beste is, is afhankelijk van je huis. Het is dus belangrijk om hier degelijke informatie over in te winnen en de dakisolatie eventueel door een dakdekker te laten verzorgen.

Zonnepanelen plaatsen


Een andere manier om iets terug te doen voor de aarde, is door zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten deze om in energie, die vervolgens wordt opgeslagen voor gebruik in huis. Zo kun je dus voor een groot deel je eigen energie opwekken en zelfs terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je hoeft dus geen energie meer te gebruiken die wordt opgewekt op manieren die het milieu enorm belasten. Daarnaast blijven de fossiele brandstoffen die hiervoor worden gebruikt bewaard voor ons nageslacht, zodat zij er ook nog gebruik van kunnen maken. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt ook door een dakdekker. Je zou dus dakisolatie en zonnepanelen in één keer kunnen regelen.

Kosten besparen


Tot nu toe lag de focus voornamelijk op het voordeel voor het milieu dat energiebesparing met zich meebrengt. Wat echter zeker niet vergeten mag worden, is dat maatregelen zoals hierboven genoemd zijn, erg goed zijn voor je portemonnee. Je kunt er namelijk elk jaar behoorlijk wat geld mee besparen. Het moet toch een heel goed gevoel geven om de maandlasten bij de energieleverancier flink naar beneden te zien gaan én tegelijkertijd iets goeds te doen voor het milieu. De investering haal je er zo ook nog eens uit. Daarnaast bestaan er voor het plaatsen van zonnepanelen enkele voordelen. Je kunt hier bijvoorbeeld een ontzettend gunstige lening voor afsluiten. Daarnaast word je door het leveren van energie aan het elektriciteitsnet gezien als een ondernemer, waardoor je btw kunt aftrekken. Deze dakdekkersdiensten vormen dus op meerdere fronten een voordelige keuze.

Om de dakbedekking van een voldoende kwaliteit te houden is het verstandig om het geheel door een professional te laten onderhouden. Het dak laten reinigen draagt hieraan bij, want zodoende wordt het niet aangetast door algen en schimmels. Een jaarlijks controle van het dak kan er ook voor zorgen dat eventuele defecten meteen worden gevonden en verholpen.

Meer informatie: www.dakbedekking-brabant.nl