Wanneer je het op punt staat om een nieuw huis te kopen is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. De aankoop van een woning gaat natuurlijk altijd gepaard met een bezichtiging, waarbij de makelaar je door de nieuwe woning zal leiden om te kijken of deze bij je wensen aansluit. Vaak wordt hierbij voornamelijk naar de positieve punten van een woning gewezen, omdat de makelaar een woning vanzelfsprekend zo snel mogelijk wil verkopen voor de verkopende partij. Het is echter erg belangrijk om goed op de verbeterpunten van een woning te letten. Zo voorkom je dat je kort na het betrekken van een woning tegen allerlei gebreken aanloopt.
Veelvoorkomende gebreken in woningen
Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen na de koop van een nieuw huis te maken krijgen met lekkages, verstoppingen of kortsluitingen in de woning. Waar verstoppingen en kortsluitingen vaak nog relatief eenvoudig te verhelpen zijn, heeft een lekkage grote consequenties. In veel gevallen gaat een lekkage gepaard met een waterschade die lastig te herstellen is. Denk bijvoorbeeld aan schimmelplekken die op muren en vloeren kunnen ontstaan, rottende plekken in het hout onder het dak van de woning, enzovoorts. Om dergelijke situaties te voorkomen is het raadzaam om een bouwkundig rapport op te laten stellen.
Voordelen van een bouwkundig rapport
Bij het opstellen van een bouwkundig rapport voor een woning kijkt een specialist naar de staat van de woning en de punten die eventueel verbeterd moeten worden door een nieuwe bewoner. In sommige gevallen zal het bouwkundig rapport al door een verkopende partij opgesteld zijn, zodat je direct weet waar je aan toe bent als je voor een bepaalde woning kiest. Uit het bouwkundig rapport kan blijken dat bepaalde houten balken vernieuwd moeten worden, dat leidingen vervangen moeten worden, enzovoorts. Dit brengt extra kosten met zich mee, waar je voorheen wellicht geen rekening mee hebt gehouden.