3D laserscanning in de archeologie

3D laserscanning is een techniek die binnen steeds meer sectoren gebruikt wordt. Door de precisie metingen en gebruiksgemak van de 3D laserscanning gaan steeds meer bedrijven over op 3D laserscanning voor het verrichten van metingen. Leap 3D kan de bedrijven ondersteunen en helpen bij het gebruiken van de 3D laserscanners en het verwerken van de metingen die verkregen worden door de 3D laserscanning. Op https://www.leap3d.eu/ kun je terugvinden welke diensten en producten Leap 3D te bieden heeft.

Eén van de werkgebieden waar 3D laserscanning een grote rol speelt is de archeologie. In het werkgebied van de archeologie is het belangrijk dat je de vondsten en gebieden die je onderzoekt goed in kaart kunt brengen. Zo kun je beter achterhalen wat er in de geschiedenis gebeurd is en hoe men geleefd heeft. Met de 3D laserscanner worden de metingen uiterst nauwkeurig verricht. Daarbij is een 3D laserscanner compact en neemt het weinig ruimte in. Dat is niet alleen handig met vervoeren, maar ook op de werkplaats is het een uitkomst dat de scanner zo min mogelijk plek inneemt om andere archeologen niet in de weg te lopen. Verder is het werkgebied vaak fragiel en hoort een archeoloog juist met klein materieel te werken om vernieling en beschadiging van mogelijke fondsen te voorkomen. Leap 3D houdt hier rekening mee en kan de archeologen daarin ondersteunen.

3D laserscanning; toepassingen in de archeologie

Leap 3D biedt diverse diensten aan voor bedrijven die projecten hebben waar 3D laserscanning een uitkomst biedt. Verschillende sectoren en bedrijven kunnen baat hebben bij het gebruik van 3D laserscanning. Leap 3D heeft een verscheidenheid aan diensten en biedt op het moment aan veel verschillende soorten bedrijven 3D laserscanning aan. Binnen de archeologie zijn er ook verschillende diensten die Leap 3D kan bieden. Op de website https://www.leap3d.eu/nl/diensten/1/3d-laserscanning kun je dit terugvinden.

3D laserscanning bij beelden

Een toepassing die veel gehanteerd wordt binnen de archeologie is het 3D scannen van beelden. Voornamelijk bronzen beelden worden vaak digitaal opgeslagen. Zo is er altijd een digitale opslag van een beeld. Als het beeld dan beschadigd raakt of gestolen word dan kan deze op de juiste manier gerepareerd worden of in het geval van diefstal, een replica gemaakt worden. Door de digitale opslag kan er dan altijd een deel van het beeld met een 3D printer worden gemaakt. Met de 3D laserscanning worden de beelden als het ware beschermd.

3D laserscanning bij archeologische opgravingen

Bij archeologische opgravingen willen archeologen natuurlijk ook altijd zo goed mogelijk in kaart brengen hoe de situatie was uit het verleden. De 3D laserscanning kan hierbij helpen. Aan de hand van de 3D laserscanning kunnen de metingen nauwkeuriger verricht worden. Leap 3D kan hierbij helpen en weet de situatie te modelleren aan de hand van metingen in 3D die heel nauwkeurig zijn. Zo wordt de oorspronkelijke situatie zo goed mogelijk in beeld gebracht. Deze nabootsing helpt de archeologen vervolgens verder met het uitzoeken hoe men heeft geleefd en hoe de situatie geweest zou kunnen zijn.