5 Tips voor een soepele seniorenverhuizing

Bij het verhuizen van een senior doe je natuurlijk je uiterste best om het een zorgeloze verhuizing te maken. Je wilt dat alles zo soepel mogelijk verloop, maar dat vraagt wel wat voorbereiding en de nodige inspanning. Een seniorenverhuizing ziet er gewoon iets anders uit dan een reguliere verhuizing van bijvoorbeeld een jong gezin, en daar moet je wel rekening mee houden. Met onze tips komt het vast en zeker helemaal goed.

1. Huur een gespecialiseerd verhuisbedrijf in

Alles in je eentje doen is geen optie, dus onze tip is om hulp te vragen. Een gespecialiseerd verhuisbedrijf heeft zulke verhuizingen al zo vaak gedaan dat ze precies weten waar je op moet letten. Daarnaast hebben ze vaak ook andere diensten zoals verhuisadministratie of nazorg.

2. Bedenk wat je met overige spullen wilt doen
Vaak gaat en senior naar een kleinere woning verhuizen, wat vaak betekent dat niet alle spullen mee kunnen. Er moet dus van tevoren goed bedacht worden wat er met overige meubels moet gebeuren. Gaan ze naar familie? Moet er een opslagruimte gehuurd worden? Moeten er spullen afgevoerd worden naar de stort? Zorg dat je van tevoren antwoorden hebt en regel dat je gelijk handelen.

3. Goede voorbereiding
Zorg dat al het materiaal wat je nodig hebt, zoals verhuisdozen, op tijd aanwezig is. Daarnaast is het verstandig een goede planning te maken en het overzicht te houden. Label bijvoorbeeld de dozen, of zet erop in welke kamer in het nieuwe huis hij moet komen te staan. Zo wordt het uitpakken een stuk gemakkelijker.

4. Laat emoties er zijn

Voor iedereen die gaat verhuizen is het niet niks. Een senior heeft misschien wel a 40 jaar in het oude huis gewoond, waar het gezin is ontstaan en opgegroeid. Waar je lief en leed mee hebt gemaakt en dat laat je nu achter. Dit kan best ingrijpend zijn en let er dus op dat de senior hier emotioneel onder kan zijn. Geef ruimte aan verdriet, zodat het accepteren van deze veranderingen makkelijker gaat.

5. Nazorg
Het is altijd goed om een korte periode na de verhuizing even terug te kijken op de gehele gebeurtenis. Maar ook praktische zaken kunnen aan bod komen. Zoals schilderijtjes ophangen, een zwaar meubel nog verplaatsen. Gelukkig hebben sommige verhuisbedrijven hier ook diensten voor. Een klusjesman die achteraf nog even langs komt om de puntjes op de i te zetten.