Badkamer en elektrische vloerverwarming

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst en bediend worden met elektriciteit. Deze soort vloerverwarming is met name bruikbaar voor kleinere ruimtes als de badkamer. Het maakt de ruimte lekker warm en het is erg prettig om na het douchen of badderen op een warme vloer te stappen. Het installeren van de verwarmingsmatten is eenvoudig als je een beetje handig bent. De matten hebben een zelfklevende laag waardoor je ze gemakkelijk op de vloer kunt plaatsen. De matten sluit je aan op het elektriciteitsnet. Over de matten leg je de nieuwe of bestaande vloer en je kunt genieten van een heerlijke warme ondergrond. Het is natuurlijk ook mogelijk om het installeren over te laten aan een vakman. Vraag daarvoor een offerte aan bij een speciaalzaak om een idee te krijgen van de prijs en het aantal werkuren. Elektriciteit laten aanleggen kan in een grote woning hoge kosten met zich meebrengen en daarom is een offerte noodzakelijk om vooraf inzicht te krijgen in de hoogte van de prijs.

Welke vloeren zijn geschikt voor elektrische vloerverwarming?

Veel mensen vragen zich af of de vloer die ze in de badkamer hebben liggen of de vloer die ze op het oog hebben geschikt is voor elektrische vloerverwarming. Vaak kun je de verwarming gewoon aanleggen, want met de meeste vloeren is het mogelijk om vloerverwarming te plaatsen. Het is belangrijk dat de warmte goed door de vloer kan komen en het niet tegenhoudt. Als het materiaal de warmte tegenhoudt heb je weinig aan de elektrische verwarming en geef je een hoop geld uit aan stookkosten. Sommige soorten vloeren laten meer warmte door dan anderen, maar veel vloeren zijn geschikt voor het plaatsen van vloerverwarming. PVC, vinyl, marmoleum en natuursteen zijn prima geschikt en laten de warmte goed door. Je kunt zelfs overwegen om de verwarmingsmatten over de bestaande vloer te leggen en daar overheen een nieuwe vloer te plaatsen. De oude vloer fungeert dan als isolatiemateriaal voor de vloerverwarming. Ook onder laminaat, parket en tapijt kan vloerverwarming worden gelegd, maar deze soorten vloeren zul je niet snel tegenkomen in een badkamer.

Vloerverwarming onder de douchecabine

Het is zeker mogelijk om de vloerverwarming in de badkamer ook onder de douchecabine te plaatsen. Het is zelfs aan te raden om dit te doen, omdat het erg aangenaam is om op een warme vloer te douchen. Het maakt het douchen comfortabeler, vooral op koude dagen. Je plaatst de verwarmingselementen gewoon op dezelfde manier door ze onder de tegels te leggen en de tegels weer over de elementen te plaatsen.

Bron: Vloerverwarming badkamer