Beleggen in vastgoed

Afbeelding

Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, vrienden of familie die een pand kopen in het centrum van een grote stad. Soms met het doel dit te verhuren aan studenten, soms om er zelf in te wonen of om en geheel andere reden. Vaak kan een dergelijke investering gezien worden als een belegging in vastgoed, met het doel hier op termijn winst uit te kunnen halen. Leren beleggen in vastgoed is relatief eenvoudig, omdat er twee soorten van vastgoedbeleggingen zijn. Er kan gekozen worden voor een directe belegging en een indirect belegging in vastgoed. Uit de naam van beide soorten beleggingen zou u al kunnen afleiden, wat het precies inhoudt.

Direct beleggen in vastgoed

Bij een directe belegging in vastgoed koopt een onderneming of particulier een object zelf, waarna deze over het algemeen geëxploiteerd wordt. Dit kan aan ouderen, maar zoals in de inleiding al is aangehaald ook aan bijvoorbeeld studenten. Het rendement bij een dergelijke directe belegging wordt bepaald door de huurinkomsten die in de jaren na de aankoop worden vergaard en een eventuele stijging van de waarde van het huis. Het voornaamste voordeel aan direct beleggen in vastgoed is het hogere risico, waarmee een hoger rendement behaald kan worden. Daarbij bent u zelf de eigenaar, waardoor u zelf bepaald hoe u het pand wilt beheren.

Indirect beleggen in vastgoed

Zoals de naam van deze beleggingsvorm al enigszins suggereert, belegt bij u een indirecte vorm niet rechtstreeks in vastgoed. U koopt een pand dus bijvoorbeeld niet zelf! Wat u wel doet, is investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen. Op de Nederlandse beurs zijn tientallen van deze fondsen te vinden, waarin u kunt beleggen, neem bijvoorbeeld Wereldhave of Corio. Het voordeel aan deze beleggingsvorm is dat u zelf geen kennis over vastgoed nodig heeft, fondsbeheerders regelen overnames immers voor u. Daarbij is het risico met fondsen vaak lager, doordat u uw belegging spreid over meerdere aanbieders.