Besparen op energierekening door middel van radiatorfolie

Wil je ook graag weten hoe je makkelijk kan besparen op je energierekening? Er bestaan veel manieren om dit te bereiken zonder al teveel werk. Een manier om dit te bereiken is het plakken van radiatorfolie. De naam zegt het al: folie voor je radiator. Maar wat is dit voor folie en hoe komt het dat je kan besparen door het te bevestigen?

Wat is radiatorfolie en hoe werkt het?

Radiatorfolie is een soort folie dat een beetje lijkt op aluminiumfolie. Door dit folie op de muur aan de achterkant van je radiator te plakken wordt de warmte, die zonder de folie onnodig de muur verhit, terug weerkaatst naar je (huis)kamer. Dit zorgt voor een betere isolatie en kun je de verwarming een paar graden omlaag doen, wat zal resulteren in een lagere energierekening. De verwarming werkt op gas. Bekijk de opties om gas en licht te vergelijken!

Hoe breng je radiatorfolie aan?

Als je optimaal wil besparen op je energierekening met behulp van radiatorfolie dien je deze ook op de juiste manier te bevestigen. Door je aan onderstaand stappenplan te houden zorg je ervoor dat je radiatorfolie aangebracht is zoals het hoort:

Benodigdheden:

 • Meetlint
 • Schaar
 • Dubbelzijdige aluminiumtape
 1. Opmeten
  Meet je radiator op en schaf de radiatorfolie aan (op een bouwmarkt of online) met (ongeveer) de juiste afmetingen.2. Op maat knippen
  Als je eenmaal de afmetingen weet kun je de radiatorfolie op maat knippen. Knip het in de lengte en breedte ongeveer 10 cm korter, zodat je de radiatorfolie niet kunt zien.3. Beplakken
  Nu kun je de schuimkant van je radiatorfolie beplakken. Gebruik hiervoor dubbelzijdig aluminiumtape. Zorg ervoor dat in ieder geval de hoeken en zijden voorzien zijn van tape.4. Bevestigen
  Plak de folie op de muur op met de aluminiumkant zichtbaar naar voren. Doe dit voorzichtig en probeer de folie zo op te plakken dat de folie zo min mogelijk zichtbaar is.

  5. Afwerken
  Als de folie scheef hangt, niet helemaal recht geknipt of zichtbaar is kun je dit bijstellen door eventueel te knippen.

  DIY radiatorfolie

  Om nog meer kosten te besparen zou je in plaats van radiatorfolie ook aluminiumfolie kunnen gebruiken. Een voordeel van het gebruiken van aluminiumfolie is dat het veel goedkoper is en ongeveer hetzelfde effect heeft. Een nadeel is dat aluminiumfolie minder stevig is dan gewone radiatorfolie en makkelijker scheurt.

  Nóg meer besparen

  Hopelijk heb je wat opgestoken met dit artikel. Een andere makkelijke manier om te besparen is om energie te vergelijken. Bespaar hiermee tot wel 450 euro per jaar!