Doen vertrouwen en de lage rente de huizenmarkt goed?

Hoewel het de afgelopen jaren heel slecht ging in de huizenmarkt, lijkt er de afgelopen maanden weer licht aan de horizon te gloren. De woningmarkt trekt weer aan. Of het de getroffen maatregelen zijn om de maximale hypotheekverstrekking omlaag te brengen of dat het dieptepunt gewoon bereikt was, blijft altijd de vraag. Voor nu is het alleen belangrijk dat we weer even met een gerust hart kunnen ademhalen. Het gaat weer beter.

In het tweede kwartaal van 2015 trok de woningmarkt weer verder aan. In zoverre zelfs, dat het aantal verkochte woningen volgens makelaarsvereniging NVM weer bijna op het niveau van voor de crisis lag. Zo verkochten makelaars (aangesloten bij de NVM) in het tweede kwartaal 27,6% meer woningen dan een jaar geleden. Er werden door hen 37.145 woningen verkocht. Een dergelijk aantal kwam voor het laatst voor kort voordat de markt instortte in 2007. Deze stijging in verkopen brengt ook met zich mee dat het stijgen van de woningprijzen aanhoudt. Daarnaast heeft het Kadaster onlangs naar buiten gebracht dat er in de maand juli van 2015 18.422 huizen zijn verkocht: een stijging van bijna een derde ten opzichte van juli vorig jaar.

Bovendien zijn de vooruitzichten positief. Zo zou de huizenmarkt ook in de tweede helft van 2015 verder moeten aantrekken, volgens economen van de Rabobank. Voor 2016 zijn de prognoses zelfs nog beter. Zoals eerder aangegeven brengt de toenemende verkoop van huize ook stijgende woningprijzen met zich mee. Naar verwachting zullen de huizenprijzen dit jaar met 2% tot 3,5% stijgen in vergelijking met 2014. In 2016 wordt zelfs een stijging van 2,5% tot 4,5% verwacht.

Oorzaken
Het blijft altijd giswerk om de directe oorzaken aan te wijzen, maar er lijken meerdere aspecten in verband te staan met de aantrekkende woningmarkt. Zo is de hypotheekrente momenteel buitengewoon laag, door de eerder genoemde getroffen maatregelen, waardoor het momenteel zeer interessant is om een huis te kopen. Ook de dalende werkloosheidcijfers zijn natuurlijk positief voor de woningmarkt. Tot slot lijkt het erop dat de starters die in de periode van de crisis in plaats van een huis te kopen, een huis hebben gehuurd, nu alsnog investeren in een huis. De woningprijzen zijn immers gedaald waardoor dit een ideaal moment is om te kopen.

Auteur: Beleggersplaats.com. Financiële nieuwssite gespecialiseerd in beleggen in vastgoed, obligaties, dividend en aandelen.