Een plat dak isoleren

Het isoleren van een dak heeft vele voordelen. Zo zorgt een goed geïsoleerd dak ervoor dat je in minder hoeft te stoken in de winter en blijft je huis koeler en frisser in de zomer. Dit zorgt ervoor dat je energierekening laag blijft en je inde zomer geen last hebt van de warmte. Daarnaast biedt een geïsoleerd dak bescherming tegen lekkages en zorgt het dat er geen vocht de kans krijgt om binnen te sluipen. Eventuele lekkages worden door dakisolatie voorkomen, mits je de isolatie natuurlijk op een juiste wijze aanbrengt of aan laat brengen.

Natuurlijk wil iedereen wel zijn dak isoleren. Maar bij het isoleren van een dak komen veel zaken kijken. Niet alleen het kostenplaatje is dan van belang maar ook andere factoren zijn van essentieel belang bij de afweging om een dak wel of niet te isoleren. Er zijn verschillende soorten daken en elk soort dak vraag om een andere aanpak. In dit stuk zal informatie gegeven worden over het isoleren van een plat dak. Maar uiteindelijk is het beste om advies in te winnen bij een professionele dakdekker. Die weten immers als geen ander wat goed is voor een dak.

Hoe isoleer je een plat dak?

Elk dak heeft een andere aanpak nodig als het gaat om isoleren. Daarbij is het ook belangrijk dat je goed weet wat je moet doen als je een dak gaat isoleren. Het is mogelijk om als doe het zelver een plat dak te isoleren. Maar geadviseerd wordt om bij dakisolatie toch een expert in te schakelen. Een dakdekker weet namelijk aan de hand van bouw en constructie precies welke materialen het best geschikt zijn en weet waar hij allemaal op moet letten bij het aanbrengen van de isolatie. Wil je weten wat dakbedekker Brabant voor je kan betekenen dan kun je kijken op Dakbedekking Brabant – dakisolatie

Als je een plat dak hebt dan is het eigenlijk niet verstandig om het dak te isoleren aan de binnenkant. Alle platte daken zijn namelijk voorzien van een dampremmende laag. Bij het aanbrengen van isolatie ontstaat er tussen de isolatielaag en de dampremmende laag een ruimte. In deze ruimte krijgt vocht de kans zich te ontwikkelen waardoor je dak kan gaan rotten. Daarom zal een dakdekker altijd adviseren om een isolatielaag aan de buitenkant aan te brengen in plaats van aan de binnenkant. Zo is de kans van vochtophoping niet aanwezig en zal er geen dakrot ontstaan. Dakrot is vervelend omdat het vervolgens vraagt om een dure en intensieve reparatie van je dak.

Een plat dak heeft dus als nadeel dat je er geen isolatielaag op aan kunt brengen vanuit de binnenkant. Voor een hellend dak geldt dit niet. Bij een hellend dak kun je wel een isolatielaag aanbrengen aan de binnenkant van het dak omdat de kans op vochtophoping er niet is. Let er alleen dan wel op dat bij het hellende dak geen dampremmende laag is aangebracht. Hellende daken zijn niet altijd voorzien van een dampremmende laag, maar in sommige gevallen kan dit wel het geval zijn.