Het belang van een eindschakelaar

Een eindschakelaar is letterlijk een elektrische schakelaar die bediend wordt door enkele delen of bewegingen van een machine of andere apparatuur, die contact opneemt met de schakeloptie. Eindschakelaars worden gebruikt voor onder andere kranen, liften en garage deuren.

De juiste eindschakelaar kiezen

Als je besluit om een eindschakelaar aan te schaffen dan zijn er een aantal factoren van belang om het juiste type schakelaar te selecteren. Allereerst draait het om de omgeving. Wordt de schakelaar voor binnen of buiten gebruikt? Dit moet goed worden gecontroleerd want sommige eindschakelaars zijn specifiek voor binnen en dat geldt ook andersom. Verder moet je goed kijken of de schakelaar in een omgeving komt met explosiegevaar.

Daarbij moet je het juiste type schakelaar uitkiezen en vervolgens de keuze maken tussen plastic metalen of een volledige RVS behuizing. Ook moet je goed kijken voor welke tempratuur de eindschakelaar is geschikt, dit is ook een heel belangrijk onderdeel. Pas na deze dingen te hebben gedaan moet je kijken of de schakelaar voldoet aan het standaard formaat of juist een eindschakelaar met een compacte bouwvorm.

Bij een vochtige omgeving

Voor de voedingsmiddelen industrie bieden ze ook eindschakelaar aan. Deze robuuste schakelaars zijn tot IP95 afgedicht en daarmee bestand tegen hoge druk kan afspuiten.

Schakelaar kopen? Dat kan!

Als je toevallig opzoek bent naar een eindschakelaar of je wilt er nu eentje kopen dan kan dat uiteraard heel gemakkelijk. Er zijn verschillende hooggewaardeerde merken die een eindschakelaar aanbieden. Zo zijn er merken zoals: Panasonic, Namo Controls, Honeywell, MTS en Contrinex. Zorg er wel voor dat je dus goed rekening houdt met de bovengenoemde checklist. Een eindschakelaar is een groot onderdeel en kan ook explosiegevaar opleveren.  Zorg er daarom voor dat als je een eindschakelaar aan gaat schaffen dat je een bedrijf inschakelt die hier gespecialiseerd in is. Zo voorkom je grote problemen.