Huis verkopen: zonder of met makelaar

Huis verkopen? Steeds vaker maakt men de keuze om geen makelaar voor het verkopen van een woning in te schakelen. Voor veel mensen is het de vraag of dit de juiste beslissing is. In dit artikel vindt u meer informatie over het verkopen van uw woning met of zonder makelaar.

Uw huis met makelaar verkopen

Een makelaar kent meestal de lokale markt en kan u op allerlei manieren van advies voorzien. Er wordt onder andere geadviseerd omtrent de vraagprijs van uw woning, tevens kan u op hulp bij de koop rekenen. U betaalt uw makelaar een bijdrage voor de geleverde diensten. U kunt een deel of het gehele verkoopproces aan een makelaar uitbesteden.

Woning zelf verkopen

Tegenwoordig verkopen steeds meer mensen zelf een woning. Op deze manier kunt u veel geld besparen. Tegelijk zijn er allerlei zaken die u moet regelen. Denk aan het vaststellen van de vraagprijs, de promotie van uw woning, bezichtigingen en onderhandelen. Tot slot dient u een verkoopcontract op te maken, u kunt daarvoor een bestaand modelcontract gebruiken.

Zoekt u een tussenweg? Dan kan een internetmakelaar interessant zijn. Een internetmakelaar is vaak een stuk voordeliger dan de lokale makelaar. U kunt bij een internetmakelaar eenvoudig beslissen wat u zelf doet en wat u uw makelaar laat doen. Bij een internetmakelaar schrijft de verkoper vaak zelf de advertentie, worden zelf de foto’s gemaakt en organiseert u de bezichtigen zelf. Het opstellen van de koopovereenkomst is meestal iets dat de internetmakelaar voor u doet.