Je huis: Een oneindig project

Afbeelding

Eén van die projecten waar je je hele leven aan zult blijven werken: het huis. Een huis is een statisch object, maar vergt verdraaid veel onderhoud en aanvullingen. Of het nou gaat om een grootse verbouwing, muren te schilderen of het bouwen van je eigen huis: het huis is nooit klaar.

Maar met goed gereedschap lijkt het werk lichter en komt er in ieder geval minder gescheld bij kijken. Je hoeft je niet te frustreren over schroefjes waarvan de kopjes snel dol draaien. Of een boorschroevendraaier die na drie schroeven alweer een lege accu heeft.

Ook voor de veiligheid is het van belang om gereedschap en materialen te kiezen van een betere kwaliteit. Neem bijvoorbeeld een ladder dat je helemaal kan uitklappen of aan beide kanten kan beklimmen. Een aantal dingen moeten daarvoor aanwezig zijn voordat de trap veilig genoemd kan noemen. Zo moeten de ladders voorzien zijn van een slot of een manier waarop de gebruiker kan zien dat de trap geheel is uitgeklapt. Deze trappen zijn over het algemeen alleen veilig wanneer ze geheel zijn uitgeklapt. Ook is het verstandig om te kijken of er wel profiel (groeven) op de treden zitten. Dit zorgt voor extra grip met de schoenen. Het risico om uit te glijden wordt hiermee een stuk beperkter.

Eigen verantwoordelijkheid
Maar niet alleen het materiaal moet van een goede kwaliteit zijn om veiligheid te garanderen. Zelf heb je er natuurlijk ook je verantwoordelijkheid voor. Wie gaat klussen in een t-shirtje en een oude spijkerbroek waar allemaal gaten in zitten, zonder handschoenen en zonder oogbescherming, vraagt om ongelukken. Verstandiger is om beschermende kleding aan te trekken als je zwaardere klussen gaat doen. Als bouwvakkers verplicht zijn om bepaalde verschillende kleding te dragen, waarom zou jij dit niet moeten dragen als je zelf de zware klussen rondom je huis gaat doen? Zorg minimaal voor stevige schoenen waar je nog eens iets op kunt laten vallen en voor kleding die tegen een stootje kan. Dan pas ben je helemaal verbouwingsproof!