Nog altijd 730.000 huizen ‘onder water’, wat zijn de opties?

Dit jaar staan nog altijd 730.000 huizen ‘onder water’, een derde minder dan drie jaar geleden. Dat meldt de Rabobank. Wanneer een huis onder water staat, betekent dat dat de hypotheek hoger is dan de waarde van je huis. Hierdoor zit de eigenaar bij het verkopen van het huis met een restschuld.

De voorspelling is dat er in 2020 nog maar 250.000 tot 350.000 hypotheken onder water staan. Dat komt voornamelijk omdat de huizenprijzen geleidelijk stijgen, terwijl consumenten extra aflossen. Het feit dat er nog altijd zoveel huizen onder water staan, is mede een gevolg van de kredietcrisis van 2008, toen mensen die een huis kochten flink meer betaalden dan de huidige marktwaardes. Ook konden mensen toen vaak meer geld lenen dan de woning waard was.

Wonen in een huis dat onder water staat is niet per definitie een probleem. Het wordt pas vervelend wanneer je je huis gaat verkopen, en je de resterende schuld niet kunt aflossen met het geld dat binnenkomt door de verkoop van je huis. In sommige gevallen neemt de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld over, maar dit kan alléén wanneer je je woning moet verkopen omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Als jij een van de huizenbezitters bent met een hypotheek die onder water staat, kun je een paar dingen doen. Wanneer je het geld hebt, is het verstandig om hiermee de restschuld af te betalen. Hiermee verlaag je meteen de maandlasten die je voor je hypotheek moet betalen.

Daarnaast kunnen mensen die nog geen NHG hebben, maar wel een hypotheek onder €245.000, alsnog NHG aanvragen wanneer zij plannen maken om hun woning te verbeteren. Hoe de woning precies verbeterd wordt, maakt voor het Waarborgfonds van NHG niet veel uit: het schilderen van een muur zou al genoeg moeten zijn.

Tot slot kun je je ouders of andere familieleden vragen om bij te springen. Als je jonger bent dan 40 jaar mogen ouders eenmalig €53.016 belastingvrij schenken wanneer je dit geld gebruikt om je hypotheek af te lossen. Vanaf 2017 wordt dit zelfs €100.000. Ook kun je geld van je ouders lenen om een deel van de hypotheek af te lossen. Je moet hierover wel rente betalen, anders ziet de Belastingdienst het als een schenking, waar weer belasting over betaald moet worden.

Vinden van een passende hypotheekadviseur is nog nooit zo makkelijk geweest, bekijk de beste adviseurs op hypotheekadviseurs Utrecht. Nummer 1 vergelijkingssite van hypotheekadviseurs.