Slimme meter binnenkort in elk huishouden

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben een slimme meter in de meterkast hangen. Dit kleine kastje vervangt de analoge gas- en elektriciteitsmeter. Elke twee maanden geeft de slimme meter  automatisch de meterstanden aan de energieleverancier door.  Zo kan het apparaatje helpen bij het besparen op energie. Uiteindelijk worden alle woningen in Nederland van een slimme meter voorzien.

Energie besparen met de slimme meter

Bij huishoudens zonder slimme meter worden de meterstanden vaak geschat. Daarnaast worden gebruikers gevraagd zelf de meterstanden door te geven. Met de slimme meter kunnen de meterstanden op afstand worden uitgelezen. Zo ontvangt de gebruiker elke twee maanden een nauwkeurig online overzicht van zijn energieverbruik.

Uit onderzoek blijkt dat de slimme meter helpt bij het besparen op energie. Huishoudens die er gebruik van maken zijn zich meer bewust van hun energieverbruik dan huishoudens die geen slimme meter hebben. Naast een tweemaandelijks verbruiksoverzicht kunnen gebruikers advies op maat krijgen. Daarom heeft de overheid besloten de slimme meter landelijk in te voeren. Binnenkort heeft elk huishouden een slimme meter in huis.

Extra voordeel met energie vergelijken

Naast een slimme meter zijn er meer manieren waarop energie kan worden bespaard. Kleine aanpassingen kunnen al gevolgen hebben voor de energierekening. Overal spaar- of ledlampen indraaien. Het gas terugdraaien zodra het water kookt. Minder lang douchen. Dit leidt niet alleen tot een lagere energierekening, maar ook tot een beter milieu.

Voor een nog lagere energierekening loont het om regelmatig energieleveranciers te vergelijken. De stroom die uit het stopcontact komt is overal hetzelfde. Alleen de prijzen van energieleveranciers lopen uiteen. De meeste vergelijkingswebsites bieden een helder overzicht van verschillende producten en bijbehorende prijzen. Zo wordt energie besparen steeds eenvoudiger.