Beleggen in vastgoed

Foto

Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, vrienden of familie die een pand kopen in het centrum van een grote stad. Soms met het doel dit te verhuren aan studenten, soms om er zelf in te wonen of om en geheel andere reden. Vaak kan een dergelijke investering gezien worden als een belegging in vastgoed, met het doel hier op termijn winst uit te kunnen halen. Leren beleggen in vastgoed is relatief eenvoudig, omdat er twee soorten van vastgoedbeleggingen zijn. Er kan gekozen worden voor een directe belegging en een indirect belegging in vastgoed. Uit de naam van beide soorten beleggingen zou u al kunnen afleiden, wat het precies inhoudt.

Direct beleggen in vastgoed

Bij een directe belegging in vastgoed koopt een onderneming of particulier een object zelf, waarna deze over het algemeen geëxploiteerd wordt. Dit kan aan ouderen, maar zoals in de inleiding al is aangehaald ook aan bijvoorbeeld studenten. Het rendement bij een dergelijke directe belegging wordt bepaald door de huurinkomsten die in de jaren na de aankoop worden vergaard en een eventuele stijging van de waarde van het huis. Het voornaamste voordeel aan direct beleggen in vastgoed is het hogere risico, waarmee een hoger rendement behaald kan worden. Daarbij bent u zelf de eigenaar, waardoor u zelf bepaald hoe u het pand wilt beheren.

Indirect beleggen in vastgoed

Zoals de naam van deze beleggingsvorm al enigszins suggereert, belegt bij u een indirecte vorm niet rechtstreeks in vastgoed. U koopt een pand dus bijvoorbeeld niet zelf! Wat u wel doet, is investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen. Op de Nederlandse beurs zijn tientallen van deze fondsen te vinden, waarin u kunt beleggen, neem bijvoorbeeld Wereldhave of Corio. Het voordeel aan deze beleggingsvorm is dat u zelf geen kennis over vastgoed nodig heeft, fondsbeheerders regelen overnames immers voor u. Daarbij is het risico met fondsen vaak lager, doordat u uw belegging spreid over meerdere aanbieders.

Je huis: Een oneindig project

Foto

Eén van die projecten waar je je hele leven aan zult blijven werken: het huis. Een huis is een statisch object, maar vergt verdraaid veel onderhoud en aanvullingen. Of het nou gaat om een grootse verbouwing, muren te schilderen of het bouwen van je eigen huis: het huis is nooit klaar.

Maar met goed gereedschap lijkt het werk lichter en komt er in ieder geval minder gescheld bij kijken. Je hoeft je niet te frustreren over schroefjes waarvan de kopjes snel dol draaien. Of een boorschroevendraaier die na drie schroeven alweer een lege accu heeft.

Ook voor de veiligheid is het van belang om gereedschap en materialen te kiezen van een betere kwaliteit. Neem bijvoorbeeld een ladder dat je helemaal kan uitklappen of aan beide kanten kan beklimmen. Een aantal dingen moeten daarvoor aanwezig zijn voordat de trap veilig genoemd kan noemen. Zo moeten de ladders voorzien zijn van een slot of een manier waarop de gebruiker kan zien dat de trap geheel is uitgeklapt. Deze trappen zijn over het algemeen alleen veilig wanneer ze geheel zijn uitgeklapt. Ook is het verstandig om te kijken of er wel profiel (groeven) op de treden zitten. Dit zorgt voor extra grip met de schoenen. Het risico om uit te glijden wordt hiermee een stuk beperkter.

Eigen verantwoordelijkheid
Maar niet alleen het materiaal moet van een goede kwaliteit zijn om veiligheid te garanderen. Zelf heb je er natuurlijk ook je verantwoordelijkheid voor. Wie gaat klussen in een t-shirtje en een oude spijkerbroek waar allemaal gaten in zitten, zonder handschoenen en zonder oogbescherming, vraagt om ongelukken. Verstandiger is om beschermende kleding aan te trekken als je zwaardere klussen gaat doen. Als bouwvakkers verplicht zijn om bepaalde verschillende kleding te dragen, waarom zou jij dit niet moeten dragen als je zelf de zware klussen rondom je huis gaat doen? Zorg minimaal voor stevige schoenen waar je nog eens iets op kunt laten vallen en voor kleding die tegen een stootje kan. Dan pas ben je helemaal verbouwingsproof!

Kijk mijn huis nieuwe online dienst

Foto

KijkMijnHuis heeft een nieuwe online verhuisdienst gelanceerd. Met de KijkMijnHuis Verhuisservice kunnen verhuizende Nederlanders op één plek alle adreswijzigingen aan alle leveranciers in Nederland doorgeven en krijgen ze terugkoppeling over de status van het verzoek. Makelaars kunnen de dienst als extra service aanbieden.

De nieuwe dienst moet de verhuisstress in Nederland verminderen. In 2013 verhuisden er gemiddeld 4.102 Nederlanders per dag. Verhuizen staat op de tweede plek in de stress top-10. Naast het centraal doorgeven van adreswijzigingen aan alle bedrijven worden verhuizende consumenten met de Verhuisservice geholpen bij de selectie zodat ze geen bedrijven vergeten. Bedrijven kunnen op hun beurt sneller en makkelijker verhuisverzoeken verwerken en zo hun klanten op de hoogte houden van de status.

TOOL VOOR MAKELAARS
Makelaars kunnen de nieuwe verhuisdienst inzetten om hun klanten te ontzorgen als het gaat om de administratieve verhuizing en ze kunnen de dienst inzetten als after-sales instrument. Lex Groenewegen, directeur van KijkMijnHuis: “Makelaars weten dat klanten na de koop van een huis een stressvolle periode vol verhuisrompslomp in gaan. Voor hen is het super dat ze hun klanten nu iets kunnen bieden om hun hele administratieve verhuizing soepel te laten verlopen. Een mooi after-sales instrument waarmee ze de klant echt helpen. Minder verhuisstress in Nederland.”

Wil jij berekenen hoeveel jouw hypotheek gaat kosten? Kijk dan eens op www.hypotheekberekenen.nl.

VERTROUWEN
Robert Haagsma, commercieel manager bij Garantiemakelaars Centrale: “Wij gaan de Verhuisservice aan onze klanten aanbieden. Wij zijn er altijd op gericht onze klanten optimaal tevreden te stellen, het is mooi als we hen verhuisstress kunnen besparen met deze nieuwe verhuisservice. Een service die in dezelfde prijsrange zit als bijvoorbeeld een bosje bloemen of een fles wijn, maar veel waardevoller en relevanter is voor de klant. Bovendien werken wij al jaren met KijkMijnHuis en zijn we zeer tevreden over deze samenwerking. We weten dus met wie we in zee gaan, en hebben veel vertrouwen in deze nieuwe dienst.”

BINNEN 5 UUR 50.000 EURO KAPITAAL
Voorafgaand aan het live gaan van het online platform, heeft het Delfste bedrijf 72.000 euro aan extra financiering opgehaald. In slechts 5 uur werd de eerste 50.000 euro aan funding binnen via de crowdfunding website Symbid. 50 relaties van KijkMijnHuis begonnen de dag met een masterclass in telefonische gespreksvaardigheden en gingen daarna vrijwillig enthousiast aan de slag om bedrijven en consumenten te informeren over de mogelijkheden om te investeren in de nieuwe verhuisdienst. Het event was live te volgen via het internet, wat uiteindelijk meer dan 1000 mensen hebben gedaan. Via het investeringsplatform van Symbid werd € 50.000 investering verzilverd. De andere € 22.000 werd opgehaald in de vorm van vouchers, die investeerders kunnen gebruiken bij hun eigen verhuizing of die van bekenden of klanten. Met deze extra investering zal KijkMijnhuis de Verhuisservice snel nieuwe functionaliteiten toevoegen voor gebruikers.

Minister Blok aan de slag met energielabel

Foto

Om boetes van Europa te voorkomen, moet minister Blok de komende maanden aan de bak met het energielabel. Dat schrijft Cobouw.nl. Eurocommissaris Oettinger van Energie wil de garantie dat de kwaliteit van het label en de handhaving goed wordt geborgd.

Consumenten krijgen volgend jaar allemaal gratis een indicatief label van de overheid. Bij verkoop van de woning is een energielabel echter alleen geldig als dat wordt getoetst door een onafhankelijke partij. Hoe dat precies gaat werken, maakt minister Blok in juni bekend.

TWEE BOETES

Al langer hangt Nederland twee boetes boven het hoofd. Een voor het te laat implementeren van de Europese Richtlijn energieprestatie Gebouwen (EPBD), een andere voor een onvolledige implementatie daarvan. Oettinger heeft vertrouwen in de plannen van Blok, maar is afhankelijk van de Tweede Kamer. Mocht die in juni het voorstel van de minister afschieten, dan heeft hij een serieus probleem.