Een woning kopen als starter binnen de woningmarkt is gewoon spannend. De grote bedragen die gemoeid gaan met de aankoop … en deugt de woning zelf wel? Zijn er geen addertjes onder het gras? Vragen genoeg, maar gelukkig ook antwoorden genoeg. Er zijn enkele ijkpunten die je bewandelt voordat je een woning koopt.
Verantwoord je eerste woning kopen
- Tegenwoordig kun je niet meer zomaar een hypotheek aangaan incl. bouwdepot; door de financiële crisis (die inmiddels wel weer grotendeels achter ons ligt) zijn de banken noodzakelijk terughoudend geworden en kun je vaak alleen het maximale hypotheek bedrag lenen om de woning, incl. kosten koper, te kunnen voldoen.
- Nadat je na bent gegaan welk hypotheekbedrag je maximaal kunt lenen (en maandelijks kunt opbrengen zonder in problemen te komen bij ontslag bijvoorbeeld), kun je een woning gaan zoeken!
- Kluswoningen zijn vaker voordelig! Natuurlijk dien je wel over eigen geld te beschikken om dit aan te gaan.
- Om te verbouwen is het noodzakelijk eigen geld in te brengen (uitzonderingen daargelaten).
- Is je oog op een bepaalde woning gevallen? Onderhandelen is een techniek op zich. Een optie nemen op een woning, wat inhoudt dat jij op dat moment alleen mag bieden/ onderhandelen, is vaak maar enkele dagen geldig. Je zult dan knopen door moeten hakken. Een optie neem je dus alleen als je zeer serieus bent over de woning. Gedurende deze periode laat je de woning technisch- en bouwkundig keuren. Is de uitslag in orde, dan kan het bieden beginnen.
- Je kunt er ook voor kiezen om zonder optie te bieden, geef dan aan dat je onder voorbehoud biedt van de uitslag van de technische- en bouwkundige keuring (want komen hier noemenswaardige mankementen uit naar voren, dan neem je dit mee in de onderhandelingen).
Klussen
Sommige nieuwkomers moeten er niet aan denken: het kopen van een kluswoning. Maar als het fundament goed is (zoals de aanwezigheid van dubbele beglazing en kunststof kozijnen, solide betonnen vloeren en plafonds, muren zonder scheuren etc.) en gaat het alleen om het plaatsen van een andere keuken/ badkamer, vloerdelen, dan is de klus écht te overzien – en vaak financieel de moeite waard (door de meerwaarde die de verbouwing kan opleveren). Daarnaast kun je met een werkbank en het juiste gereedschap al een hele hoop zelf doen, wat weer een schilder, stucadoor, dakdekker of andere klusjesman scheelt.
Voor alle verbouwingsmaterialen van beton ga je langs op de site van www.Betondingen.nl. Hier koop je producten als snel beton en gedegen muurafdekkers, maar ook sierelementen. Verbouwen was nog nooit zo gemakkelijk!