Enkele weetjes bij het verkopen van je huis

Bij het verkopen van uw huis komt veel kijken. Er zijn wellicht een aantal dingen die u nog niet wist, maar wel goed van pas zouden kunnen komen wanneer ervoor kiest uw huis te verkopen. In dit artikel worden een aantal weetjes besproken.

Koopovereenkomst

Wanneer u op het punt staat uw huis daadwerkelijk te verkopen dient u een koopovereenkomst op te laten stellen. Hierin moeten zaken als persoonsgegevens, ontbindende voorwaarden en de koopakte worden opgenomen. De koopakte zorgt ervoor dat er over bepaalde zaken geen discussie kan komen te ontstaan. De overeenkomst is rond zodra er getekend is. De koper heeft echter nog drie dagen bedenktijd. Het is wellicht ook verstandig om een makelaar of zijn netwerk in te schakelen omtrent de woonovereenkomst.

Mededelingsplicht en de bouwtechnische keuring

Als u op het punt staat uw huis te verkopen bent u verplicht alle mankementen van uw huis te vertellen. De koper moet namelijk precies weten wat hij of zij gaat kopen en niet tegen verrassingen komen te staan. Vervolgens komt er nog een bouwtechnische keuring waar ook waarschijnlijk deze zaken naar boven kunnen komen. Wanneer een koper na de overeenkomst op een gebrek stuit kan deze u meestal niet aansprakelijk stellen, dit is echter anders als u er wel van wist en het bewust heeft achtergehouden. U bent ook aansprakelijk wanneer er zodanige gebreken zijn dat de woning niet meer leefbaar is. Dan wordt u als verkoper aansprakelijk gesteld zelfs als u niet van deze gebreken afwist.

Het energielabel

Vanaf 1 januari 2008 is het verplicht om een energielabel van uw woning te hebben bij de verkoop. Dit label zou ook een doorslaggevende factor kunnen zijn in het wel of niet kopen van een huis.

Specialist inschakelen

Het is echter altijd raadzaam om een specialist in te schakelen omtrent het verkopen van huizen. Dit neemt vaak enorm veel tijd en stress uit handen. Neem dan ook vooral een makelaar uit de buurt die de regio en de mensen erg goed kent. De kans op verkoop ligt hierbij snel hoger.