Hoe kun je een waterontharder onderhouden?

Een waterontharder of wel een waterontkalker zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt wordt gefilterd. Het apparaat haalt het kalk uit het kraanwater. Hierdoor zullen apparaten met een warmtewisselaar, denk aan een wasmachine of een koffiezetapparaat, langer meegaan, omdat ze niet meer worden aangetast door het kalk uit het water.

Onderhoud waterontharder


Het is belangrijk om een waterontharder te onderhouden om een goede werking te garanderen. Kapotte onderdelen van een waterontharder moeten zo snel mogelijk vervangen worden. Meestal wordt er voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt gekozen. Je kunt al zelf een deel van het onderhoud uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het verversen van het zout in de filter. De technische aspecten van het apparaat kunnen beter door een professional worden bekeken.

Prijzen onderhoud

Wanneer je een eenvoudige onderhoudsbeurt laat doen, moet je denken aan een bedrag van gemiddeld 60 euro. Zodra je onderdelen moet laten vervangen zal de prijs uiteraard stijgen. Om goedkoper een onderhoudsbeurt te laten doen, zou je een contract kunnen afsluiten met een bedrijf je waterontharders plaatst. Je bent dan verbonden aan dit bedrijf. Zij zullen jaarlijks een beurt komen doen en jij hoeft minder te betalen vanwege het contract.

Hoe ziet een onderhoudsbeurt eruit?

Er zijn enkele stappen die je moet volgen wanneer je een waterontharder een onderhoudsbeurt geeft. Het begint met een meting van de waterhardheid. Wanneer de waterhardheid te hoog licht betekent dit dat de waterontharder niet goed functioneert. Daarna is het van belang om de onderdelen te controleren. Indien er een onderdeel kapot blijkt te zijn, wordt het vervangen. Om bacterievorming tegen te gaan wordt het apparaat ontsmet. Ook het zoutreservoir dient een reiniging te krijgen. Wanneer dit niet gebeurt, kan het zout aankoeken. Daarna moet ontkalker worden afgesteld. Het belangrijkste punt van deze instelling is het zoutverbruik.